Translate

vineri, 26 februarie 2016

ORA DE MIȘCARE - un proiect de suflet

Mi-am dat seama, în urma mai multor reacții, că multi dintre cei din jurul meu sau care îmi urmăresc pagina de facebook nu înțeleg care este caracterul proiectului ORA DE MIȘCARE și, în general, lumea nu prea înțelege ce este cu el, așa că m-am gândit să vă ofer acum toate detaliile în legătura cu acest demers pornit acum aproape 6 luni.

ORA DE MISCARE constă în susținerea a două sesiuni de antrenament de tip fitness, în incinta Complexului Sportiv Dinamo București (șos. Ștefan cel Mare nr. 7-9, București) în fiecare marți și joi seara, în intervalul orar aproximativ 20.00-21.30. Participarea la aceste sesiuni este GRATUITĂ, singurele eventuale costuri pentru a căror suportare am făcut apel la participanți fiind doar cele necesare achitării chiriei spațiului pe care îl folosim, mai ales pe perioada sezonului rece când nu este posibilă susținerea antrenamentelor în aer liber și suntem nevoiti să intrăm într-o sală din incinta complexului.


Cum a început acest proiect și unde suntem acum?
Nu a fost absolut nimic planificat de la început. În luna septembrie 2015, am decis ca, în afara antrenamentelor mele individuale de alergare, să ies de două ori pe săptămână la mișcare, pe stadion, cu un grup extrem de restrâns, compus la acea vreme din 3-4 persoane foarte apropiate și neimplicate în fenomenul sportiv dar dornice de mișcare. Treptat, grupul s-a mărit întrucât au aderat la ideea de a veni la mișcare și alți prieteni, vecini și cunoscuți, astfel încât în octombrie erau 6 participanți iar până în noiembrie grupul s-a mărit la 15 persoane dintre care erau prezente la sesiuni în jur de 6-8, ba chiar și 10 la un moment dat. Acesta a fost momentul în care am decis statuarea regulii întâlnirilor bisăptămânale, sub denumirea de ORA DE MIȘCARE, fiind entuziasmat de amploarea pe care a luat-o acest ... obicei și de popularitatea pe care o câștiga într-un mod atât de rapid. Nu este puțin lucru să vezi cât de repede aderă atât de multă lume la o idee, la o practică, la o inițiativă care presupune ieșirea din zona de confort, renunțarea la sedentarism și la inerția extrem de puternică a lipsei de mișcare.
Unde suntem? Dupa 6 luni de când a început proiectul, grupul celor care au participat cel puțin o dată la ORA DE MIȘCARE se apropie de 40 de membri iar la sesiunile de antrenament sunt prezente, cu mici exceptii, între 10 și 16 persoane. În toate aceste 6 luni, nu s-a întâmplat nici măcar o dată să nu se țină antrenamentul din cauza faptului că nu a venit nimeni.

De ce este GRATUIT?
Pentru ca așa a început și așa a crescut acest proiect. Pentru că scopul lui nu a fost și nu este unul material, ci mai degrabă moral. Își propune, pur și simplu, să scoată oamenii din casă, la mișcare, ca o alternativă mai sănătoasă de a trăi, combătând - chiar și doar pentru 2 ore pe săptămână - sedentarismul, lipsa de mișcare și toate problemele generate de aceste obiceiuri specifice civilizației urbane. Este atât de mare satisfacția mentală și sufletească pe care mi-o conferă faptul ca un grup tot mai mare de oameni care, altfel, poate că ar sta în casă și nu și-ar oferi șansa de a se mișca, optează pentru o alternativă care le aduce enorm de multe beneficii, încât compensează tot efortul implicării mele în acest proiect. Iar dacă pentru tot mai mulți dintre aceștia, mișcarea începe să devină un obicei, satisfacția este cu atât mai mare pentru că asta înseamnă o schimbare benefică semnificativă în viețile lor.

Pentru cine este ORA DE MIȘCARE?
Două lucruri au marcat, încă de la început, acest proiect: eterogenitatea grupului și lipsa de experiență cvasitotală în sport a majorității membrilor săi. Cu alte cuvinte, este un grup deschis pentru oricine, dar mai ales pentru cei care nu au acordat, până acum, prea multă atenție mișcării dar la un moment dat se decid să o facă și nu știu cum. Faptul că au găsit un mediu în care să se miște sub îndrumarea cuiva și urmând niște programe de antrenament riguroase și foarte accesibile, i-a motivat foarte mult pe cei care au venit la ORA DE MIȘCARE și i-a determinat, pe cei mai mulți, să nu renunțe la acest obicei. O altă trăsătură importantă a tuturor celor care vin la ORA DE MIȘCARE, este entuziasmul. Așadar este un grup deschis entuziaștilor, celor care au potențial în acest sens dar și celor lipsiți de entuziasm pentru că, in mod sigur, se vor molipsi de la ceilalți.

Cum sunt concepute programele de antrenament?
Sunt alese sau/și concepute de mine astfel încât să profite tuturor: și celor care nu s-au mai mișcat niciodată dar și celor care au deja sau au căpătat ceva experiență în mișcare. Sunt, în mod prepoderent, programe de antrenament funcțional destinate tonifierii fizice și psihice, de cele mai multe ori dinamice și care au ca scop ameliorarea celor mai comune probleme generate de lipsa de mișcare specifică trăitorului din mediul urban. Majoritatea exercițiilor se execută doar cu greutatea propriului corp iar în unele cazuri se folosesc greutăți ușoare sau moderate.

Pe toți cei care doresc să ia parte la acest proiect și să participe la antrenamentele OREI DE MIȘCARE, îi invit să adere la grupul Be fit! unde vor găsi toate informațiile concrete referitoare la organizarea fiecărei sesiuni de antrenament, locație și condiții, și unde se postează fotografiile și filmulețele realizate în timpul acestor sesiuni.

Vă aștept cu mult drag să faceți parte dintr-o comunitate de oameni foarte simpatici și entuziasti pe care îi leagă, în primul rând, un lucru simplu dar esențial pentru sănătatea lor: dorința de a face mișcare



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea! Iti voi raspunde in scurt timp.