Translate

luni, 20 februarie 2017

30 de minute alaturi de copiii Orasului Peventiei Cardiovasculare

Se implinesc acum exact 3 ani de cand, convins fiind de importanta miscarii in mentinerea unei stari optime de sanatate, mai ales in conditiile in care treceam pragul varstei de 40 de ani, am inceput sa acord un rol primordial sportului intre preocuparile mele. Zeci de curse de anduranta pe trasee montane, mii de ore de antrenament in sala si pe stadion ori in parcuri, studiul si asimilarea unui volum mare de informatii din domeniul fitness-ului si alergarii, toate acestea au fost circumscrise acestei preocupari si scopului de a ma mentine sanatos si in forma pentru cat mai multi ani de acum incolo. 

Este insa adevarat ca, in tot acest rastimp, luat fiind, uneori, de flama performantei, am uitat pentru ce am inceput o astfel de existenta si care este scopul pentru care ma angrenez in toate aceste activitati si, uneori, am intins coarda cam mult iar locul starii de bine si de forma fizica a fost luat de oboseala, epuizare, probleme musculare si articulare etc. Tentatiile au devenit mai puternice decat dorinta rationala de aplicare a regulilor pe care le cunosteam asa ca, uneori, am avut si de suferit. Doar ca la inceputul acestui an am avut parte de o intamplare care mi-a readus aminte, inca o data, de unde si mai ales de ce am pornit pe acest drum. 


Anual, Fundatia Romana a Inimii si Societatea Romana de Cardiologie marcheaza, in luna februarie, Ziua Preventiei Cardiovasculare printr-o serie de conferinte si evenimente dedicate in mod special metodelor de preventie. In acest an, cele doua entitati impreuna cu Media Med Publicis, organizatorul acestor evenimente, si-au propus sa organizeze un eveniment constand in 30 de minute de sport in aer liber, in orasul Sinaia si am primit eu invitatia de a fi partener al acestui eveniment, in calitate de trainer, urmand sa concep un program de miscare pe care sa-l parcurg impreuna cu un grup de elevi ai liceului din Sinaia. Ideea mi s-a parut o adevarata provocare, mai ales pentru ca aveam sa interactionez cu adolescenti - o experienta absolut noua pentru mine - pe care urma sa-i indrum pe parcursul acelui program.

In ciuda emotiilor care au pus stapanire pe mine la gandul ca voi avea de lucru cu niste copii aflati la varsta manifestarilor rebele, perspectiva implicarii intr-un proiect care are ca scop promovarea miscarii ca mijloc de preventie a afectiunilor cardiovasculare a fost suficient de puternica incat sa nu pot refuza o asemenea oferta. O asemenea manifestare publica prin care este atrasa atentia asupra unei forme atat de la indemana, de frumoasa si de simpla, prin care afectiunile cardiovasculare pot fi tinute la distanta de noi, cred ca este chiar o necesitate intr-o perioada in care sedentarismul face ravagii in randul tututror oamenilor. Iar faptul de a organiza aceasta actiune cu un grup de copii a fost cu atat mai incarcat de semnificatii pentru ca ei sunt cei mai expusi riscurilor presupuse de sedentarism, pentru ca preocuparile sedentare devin o cultura specifica varstei lor si nu in ultimul rand, pentru ca parintii acestor copii sunt cei care trebuie sa constientizeze la ce riscuri isi expun copiii lasandu-i sa ramana sedentari.

Actiunea din ziua de sambata, 18 februarie, a decurs extraordinar. M-am intalnit inca de dimineata, la ora 10, cu copiii care urmau sa participe la sesiunea de miscare, am facut impreuna o repetitie a programului in Sala de sport a Clubului Sportiv Sinaia, apoi am mers toti in parcul Ghica, acolo unde urma sa se desfasoare evenimentul. In ciuda temerilor mele si emotiilor care ma stapaneau, tinerii s-au comportat extraordinar si momentul a fost unul frumos si reusit. Eu am fost impresionat de entuziasmul acelor copii si dorinta pe care o aveau de a face miscare, prezenta lor la acest eveniment fiind absolut voluntara. Programul, chiar daca nu foarte greu, a fost destul de solicitant, fiind vorba de o sesiune de cardio-aerobic ceva mai dinamica pe care am conceput-o astfel atat pentru faptul ca evenimentul urma sa aiba loc in aer liber, la munte, in luna februarie (adica in plin sezon rece) dar si pentru a avea o legatura mai stransa cu mesajul pe care il transmiteam: mijloace de protejare a inimii impotriva afectiunilor cardiovasculare.

Ca o concluzie, cred ca merita felicitati organizatorii evenimentului - Fundatia Romana a Inimii, si Societatea Romana de Cardiologie impreuna cu Media Med Publicis - alaturi de Primaria Orasului Sinaia care a sprijinit organizarea, dar mai ales merita felicitati copiii care au venit absolut benevol, in timpul lor liber, la aceasta actiune care nu ar fi existat fara ei, pentru ceea ce au facut acolo, pentru exemplul pe care l-au oferit si pentru mesajul pe care l-au transmis in primul rand parintilor lor dar si adultilor, in general. Cat despre mine, nu pot spune decat ca sunt, in continuare, stapanit de un sentiment de mare bucurie pentru faptul ca am avut sansa sa fiu partener al unui asemenea eveniment al carui obiectiv central l-am realizat impreuna cu niste copii extraordinari pe care sper sa-i reintalnesc si cu alte ocazii.
(Foto credit: Media Med Publicis)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea! Iti voi raspunde in scurt timp.