Translate

marți, 13 octombrie 2015

Detoxifiere prin sport şi respiraţie

Ştiu că sună destul de bombastic acest titlu însă conţine destul de mult adevăr şi vreau să mă refer, pe scurt, la acest subiect care cred că este - sau ar trebui să fie - de interes pentru cei mai mulţi dintre noi.

Trebuie să spun de la bun început faptul că doar exerciţiile fizice ori cele de respiraţie nu sunt suficiente pentru derularea unui proces de detoxifiere a organismului însă ele pot favoriza şi accelera efectele unui program de detoxifiere cum ar fi cel alimentar, de exemplu. Pe de altă parte, un regim de detoxifiere care este lipsit de efectele complementare ale unui program de exerciţii fizice adecvate, va fi mult mai puţin eficient, mai lent şi mai incert din punct de vedere al rezultatelor urmarite. Totuşi, cum pot influenţa mişcarea şi respiraţia un regim de detoxifiere?


Mişcarea fizică este, în primul rând, un factor esenţial care stimulează circulaţia limfatică din organism. Iar când mă refer la mişcare, nu mă gândesc doar la exerciţii fizice de o intensitate crescută, epuizante sau inaccesibile, ci la orice formă de mişcare. Este suficientă şi o sesiune de mers pe jos ceva mai rapidă decât pasul de plimbare, ori un jogging uşor. De asemenea, la fel de eficient poate fi şi un complex de exerciţii de stretching dinamic, ca să nu mai vorbesc de o sesiune de înot în piscină, indiferent cât de scăzută este intensitatea efortului. Toate aceste forme de mişcare determină o accelerare a circulaţiei limfei care reprezintă unul dintre principalele mijloace prin care toxinele din organism sunt transportate către organele responsabile cu eliminarea acestora. Foarte importantă însă este consecvenţa practicării acestor exerciţii fizice a căror frecvenţă ar trebui să fie zilnică pentru a-şi produce efectele benefice. În definitiv, nimic nu ne împiedică să accelerăm puţin pasul atunci când mergem pe jos undeva, să renunţăm la lift atunci când plecăm sau ne întoarcem acasă, să renunţăm la o emisiune TV în schimbul unei sesiuni de alergare uşoară sau a uneia de stretching. Niciuna dintre aceste variante nu costă nimic dar ne asigură, în combinaţie cu un regim alimentar adecvat, un nivel de sănătate mult superior celui în care nu facem niciun efort pentru eliminarea toxinelor din organism.

Un al doilea factor complementar oricărui regim de detoxifiere îl reprezintă, aşa cum am spus şi în titlu, respiraţia. Efectul benefic al respiraţiei este însă determinat de alţi doi factori: calitatea aerului şi tehnica respiraţiei. Mulţi dintre noi trăim într-un mediu poluat şi respirăm superficial de aceea este important ca să ne alocăm timp, cât mai frecvent, unei respiraţii sănătoase: într-un parc, într-o pădure sau oriunde în afara oraşului ori departe de alte surse de poluare atmosferică, unde aerul este curat şi proaspăt. Din punct de vedere al tehnicii, respiraţia trebuie să fie profundă, abdominală, executată cu atenţia îndreptată spre ea şi spre toate senzaţiile care o însoţesc. Respirând corect, abdominal şi având atenţia concentrată spre ceea ce facem, spre traiectoria aerului în şi din plămâni, potenţăm foarte mult efectele benefice ale respiraţiei şi eficientizăm schimbul de gaze care se produce la nivel pulmonar, asimilând o cantitate mai mare de oxigen (care are proprietăţi detoxifiante) şi eliminând o cantitate mai mare de dioxid de carbon. 

Este evident că soluţia cea mai economică din punct de vedere al utilizării timpului liber pe care îl avem, îl constituie combinarea mişcării fizice cu respiraţia corectă şi sănătoasă. Astfel, dacă în timpul liber practicăm sportul în aer liber (în parc, pădure sau oriunde departe de o sursă de poluare) în timp ce ne concentrăm şi pe tehnica respiraţiei, nu doar că îl utilizăm într-un mod şi mai eficient, dar  cele două preocupări îşi vor potenţa reciproc efectele. Exerciţiu fizic accelerează respiraţia şi schimbul de gaze la nivel pulmonar, în timp ce aerul curat şi respiraţia abdomnială controlată măresc capacitatea de efort a organismului prin mai buna oxigenare a sângelui şi, implicit, a celulelor musculare angrenate în susţinerea efortului. 

Avem, aşadar, reţeta ideală pentru asigurarea unei excelente baze de susţinere şi potenţare a regimului de detoxifiere pe care dorim să-l adoptăm. În plus, este o reţetă care nu costă nimic în afară de voinţă şi este la îndemâna oricărei persoane, indiferent de vârstă sau potenţial fizic. Beneficiile sunt deosebit de importante, nu doar din punct de vedere al unei cure de detoxifiere, ci şi al combaterii multora dintre efectele sedentarismului care, aşa cum ştim, a devenit un grav flagel al civilizaţiei moderne.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Spune-ti parerea! Iti voi raspunde in scurt timp.